Wespennest

Geschreven door: François van Iersel

Wespennest rondom huis

Het hebben van een wespennest in of rondom je huis kan tot vervelende situaties leiden. Kleine kinderen en oude mensen zijn extra kwetsbaar. Ben je allergisch voor een wespensteek of niet ?

Wespensteek

Als je niet weet of je allergisch bent voor een wespensteek dan kun je dat laten testen bij je huisarts. Sommige mensen zijn erg bang voor een wespensteek. Als je weet of je allergisch bent, of niet dan geeft dat misschien wat rust.

Wespen

In het voorjaar beginnen wespen aan het begin van hun nest. Een wespennest heeft een bolvormige vorm wat op een punt uitloopt. Een wespennest wordt gemaakt van afgeknaagd zacht hout en ander vezels. Dit wordt vermengd met speeksel tot een grijsbruin papierachtig materiaal. Binnen in het nest maken ze raten. Deze raten hebben zeshoekige cellen waarin door de koningin eitjes worden gelegd.

De larven die eruit komen worden door de koningin gevoed. Een larve die volgroeid is spint een papierachtige deksel over de opening van de cel. Na de verpopping komen hieruit de werkesters. Werksters zijn onvruchtbare vrouwelijke wespen. Ze zorgen voor het voeden van de larve en de koningin. Verder dragen zij zorg voor de uitbouw van het nest en ze verdedigen het wespenvolk. De koningin komt het wespennest niet meer uit. Zij blijft eitjes leggen in de vrijgekomen cellen en in die van de nieuw gebouwde cellen van de raten. In augustus/september worden ook de mannelijke wespen en vruchtbare wijfjes geboren.

Deze vruchtbare wijfjes verlaten het wespennest om te paren. Als de eerste nachtvorst optreed dan sterven alle wespen in het nest behalve de jonge koninginnen. Zij overwinteren op een verborgen plaats niet in het wespennest maar ergens op een beschutte plaats in holle bomen of onder een afdakje. Hoe hoger de temperatuur des te actiever de wespen zich gedragen. Een wespennest wordt op een niet vochtige plaats gebouwd.

Wespennesten worden meestal op een beschutte plaats gebouw in spouwmuren, op zolders, in schuren, of in spleten en holletjes van bomen en struiken. Een afgebouwd wespennest heeft gemiddeld een doorsnee van 20 tot 35 centimeter. het dak is ongeveer 6 centimeter dik en de wanden zijn 2 tot 3 centimeter. Een wespennest kan meerdere ingangen hebben en wel 8000 tot 12000 cellen. Een nest wordt slechts 1 seizoen bewoond en is een waar kunstwerk.

Wespen gaan vaak niet verder dan 1 kilometer van hun wespennest.

Heb je een wespennest bij je in of rondom je huis dan kan François van Brabant Ongediertebestrijding en Preventie het professioneel bestrijden. Bel vandaag en hij komt je dezelfde dag helpen. 06-19937873

Hulp nodig?

Heb je een ongedierteprobleem met muizen, ratten, wespen of zilvervisjes waar je zelf écht niet uit komt? Neem dan contact op met Francois van Brabant Ongedierte Bestrijding. Francois helpt je graag dit probleem vakkundig op te lossen. Vandaag gebeld is vandaag geholpen!